Category: Shkencë

Qka eshte Arkeologjia? 0

Qka eshte Arkeologjia?

Arkeologjia (nga greq. αρχαίος, arheos = i lashtë dhe λόγος, logos = fjalë, ose mësim) është shkenca që studion qytetërimet dhe kulturat njerëzore të së kaluarës, dhe lidhjet e tyre me mjedisin rrethues, nëpërmjet...

Qka quhet energji e brendshme e sistemit? 0

Qka quhet energji e brendshme e sistemit?

Energjia te cilen e permbajne bashkeveprimet dhe levizja e mikrogrimcave brenda sistemit, e cila nuk rrjedh nga veprimi i forcave te jashtme, quhet energji e brendshme e sistemit.

Pse qajme ? 0

Pse qajme ?

Mbi syte tone gjenden gjendrra qe prodhojne lot . Sa here qe ne i levizim syte , qepallat (qerpikte) e mbeshtjellin syrin me nje shtrese te re loti , per kete ne qajme.

Qka eshte bionika? 0

Qka eshte bionika?

Bionika është zbatimi i mënyrave dhe sistemeve të gjendura në natyrë për studimin dhe skicimin e sistemeve inxhinierike, elektronike dhe teknologjisë moderne. Bionika studion qëniet e gjalla për të përdorur parimet e tyre në ndërtimin e pajisjeve inxhinierike dhe elektronike duke bërë përmirësimin dhe...

Qka eshte kibernetika? 0

Qka eshte kibernetika?

Kibernetika është degë shkencore e cila merret me krijimin e diagrameve për sistemet e automatizuara. Kibernetika është shkencë mbi qeverisjen dhe komunikimin me qenjeve të gjalla dhe makina.

Si u zbuluan rrezet rentgen ? 0

Si u zbuluan rrezet rentgen ?

Rrezet rentgen u zbuluan rastesisht! Vilhelm Rentgen i zbuloi duke bere eksperimente rrezatimi me rreze katode (elektrone me ngarkese negative ). Gjate ketyre eksperimenteve , ka verejtur se rrezet kalojne neper letren e zeze...

Qka eshte rruga e qumeshtit? 0

Qka eshte rruga e qumeshtit?

Rruga e Qumeshtit Rruga e Qumështit është galaktika që përmban Sistemin tonë Diellor. Ky emër rrjedh nga pamja e saj në formën e një vije të hollë që shkëlqen dhe që ka një aspekt “qumeshtor”. Rruga e Qumështit...

Qka eshte kometa? 0

Qka eshte kometa?

Kometa e Haleit Kometet ose yjet me bisht. Këta trupa qiellorë kanë pamjen e një bërthame me bisht të ndritshëm shumë të gjatë.

Si formohet vrima e zeze? 0

Si formohet vrima e zeze?

Ato formohen vetëm pas vdekjes se një ylli. Kanë një fushë gravitacionale shumë ta madhe.Kjo për shkak se një yll normal qofte ai xhuxh gjigant apo super gjigant ka një fushë gravitacionale të jashtëzakonshme...