Category: Shëndeti dhe sëmundjet te fëmijët

Si ndahet verdheza te i posalinduri ? 0

Si ndahet verdheza te i posalinduri ?

Verdheza te i posalinduri sipas shkaktareve ndahet ne :       –         Verdhez fiziologjike dhe       –         Verdhez patologjike

Cilat vitamina i shtohen ne ushqim prematurit ? 0

Cilat vitamina i shtohen ne ushqim prematurit ?

     Prematurit ne ushqim i shtohen keto vitamina : –         Vitamina Cne sasi prej 100 mg ne dite –         Vitamina Ane sasi prej 2000-3000 njesi internacionale ne dite (UI) –         Vitamina Dme sasi...

Cilat jane perparesit e perkujdesjes ne inkubator ? 0

Cilat jane perparesit e perkujdesjes ne inkubator ?

-Mundesohet mbajtja e temperatures neutrale konstante te mjedisit d.m.th temperatues   36-37 grade -Meqenese femija eshte ne inkubator i pambeshtjelle ose vetem ne nje pelene , mund te verehet lehte çdo lloj ndryshimi ne organizmin...

Sa eshte numri i respiracioneve te deshtaku ? 0

Sa eshte numri i respiracioneve te deshtaku ?

 Numri i respiracioneve sillet prej 50-80 ne minute.  (Deshtaku-Femija i lindur para kohe-prematuri)

Perkujdesja ndaj te posalindurit mund te jete ? 0

Perkujdesja ndaj te posalindurit mund te jete ?

 -Perkujdesja per te posalindurin e shendosh ne maternitet -Perkujdesja per te posalindurin e shendosh ne mjedisin shtepiak – Perkujdesja per te posalindurin e semur ne spital apo ne shtepi

Sa eshte gjatesia mesatare te te posalindurit ? 0

Sa eshte gjatesia mesatare te te posalindurit ?

Gjatesia mesatare eshte 50-52 cm . Meshkujt lindin mesatarisht me te gjate per 1-2 cm

Sa eshte vlera mesatare e mases trupore te te posalindurit ? 0

Sa eshte vlera mesatare e mases trupore te te posalindurit ?

Vlera mesatare e mases trupore e femijes ne lindje eshte 3400 gram per meshkuj dhe 3200 per femra

Sa eshte perimetri i kafazit te kraherorit te i posalinduri ? 0

Sa eshte perimetri i kafazit te kraherorit te i posalinduri ?

Kafazi i kraherorit ka forme konike me perimeter 32-33 cm . Brinjet jan horizontalisht te vendosura

Sa eshte perimetri i kokes te i posalinduri ? 0

Sa eshte perimetri i kokes te i posalinduri ?

Perimetri i kokes te i posalinduri eshte 34-36 cm dhe matet me meter , duke filluar                   nga pikat me te largeta frontale dhe okcipitale