Category: Referate

Referati i vepres Juda Makabe nga Gjergj Fishta 0

Referati i vepres Juda Makabe nga Gjergj Fishta

Drama “Juda Makabe” i ka rreth 750 vargje . Gjergj Fishta ishte gjeni . Ai edhe prej situatave të vështira u përpoq të krijoj art të mirfilltë.Edhe mllefin që ishte grumbulluar në shpirtin e...

Referati i vepres Andrra e Jetes nga Ndre Mjeda 0

Referati i vepres Andrra e Jetes nga Ndre Mjeda

Në këtë poemë shoqërore-psikologjike me elemente të poemës filozofike, që u shfaq si dukuri e veçantë në letërsinë shqiptare të kohës, janë sintetizuar tiparet më karakteristike të artit të Mjedës, si: fryma demokratike, lakonizmi...

Referati i vepres Komedia Hyjnore nga Dante Aligeri 0

Referati i vepres Komedia Hyjnore nga Dante Aligeri

Komedia Hyjnore është vepër e poetit, shkrimtarit dhe politikanit italian Dante Aligieri. Vepra paraqet një alegori epike trekëndëshe të shpirtit njerëzor dhe një përmendore, në të cilën me fantazinë e tij të mrekullueshme si...

Referati i vepres Bretkosat nga Aristofani 0

Referati i vepres Bretkosat nga Aristofani

Vepra Bretkosat konsiderohet si një nga pjesët e fundit te Komedisë së Vjetër kjo vepër u shfaq në vitin 405 para Krishtit një vit pas vdekjes se Euripidit,pra kjo vepër u shkrua gjatë vitit...

Referati i vepres Shqipëria ç´ka qenë, ç´është e ç´do të bëhet 0

Referati i vepres Shqipëria ç´ka qenë, ç´është e ç´do të bëhet

Ndërtimi: e ndarë në 3 pjesë. Ideja: rruga ër shpëtimin e atdheut që mbështetet me varg faktorësh: Tërësia territoriale,veçoria gjuhësore faktet historike. Flet për lashtësinë e popullit shqiptar me luftërat e zhvilluara në Iliri...

Analizë për librin Lahuta e Malsisë Gjergj Fishta 0

Analizë për librin Lahuta e Malsisë Gjergj Fishta

“Lahuta e Malësisë”, me 30 këngë, rreth 17.000 vargje është quajtur nga shumë studiues “Iliada” shqiptare, është vlerësuar si i vetmi epos kombëtar i letërsisë sonë, madje edhe si epos i Ballkanit. Si vepër...

Analizë për librin Robinson Kruzo nga Daniel Defo 0

Analizë për librin Robinson Kruzo nga Daniel Defo

Permbajtja e vepres – Ky roman i Defo tregon nje gjendje tejet interesante . Ai pershkruan jeten e heroit te tij ”Robinson Kruzo” . – Robinson Kruzo lindi ne vitin 1632 ne ” New...

Analizë për librin Xha Gorioi nga Honore de Balzak 0

Analizë për librin Xha Gorioi nga Honore de Balzak

Ne kete veper Balzaku trajton nje teme me tematike shoqerore qe prek shtresat e uleta te popullesise qe si gjithmone lidershipit shteteror dhe aristokracis nuk i bene fare per to . Ngjarja vendoset ne...

Analizë për librin Bageti e Bujqesi nga Naim Frasheri 0

Analizë për librin Bageti e Bujqesi nga Naim Frasheri

Poema “Bagëtia e bujqësi” u botua më 1886. Është një nga veprat më të bukura e më të frymëzuara jo vetëm të Naimit, por edhe të krejt letërsisë së Rilindjes. Askush para Naimit nuk...

Analizë për librin Kështjella nga Ismajl Kadare 0

Analizë për librin Kështjella nga Ismajl Kadare

Ne vepren keshtjella behet fjal per luften e zhvilluar ne mes shqiptareve dhe turqve.Turqit qe tja marrin keshtjellen shqiptareve ishin munduar shum madje kishin propozuar qe te miqesoheshin mes vete mirpo nuk paten sukses....