Category: Psikologji

Qka eshte Psikoanaliza? 0

Qka eshte Psikoanaliza?

Psikoanaliza përbën një teknike terapeutike. U formua nga Sigmund Freud, i cili edhe e krijoi atë duke u bazuar së pari në ekperiencën personale. Konsiston në një shqyrtim intensiv dhe të gjatë i motivacionit...

Qka eshte Hipnoza ? 0

Qka eshte Hipnoza ?

Hipnoza (nga greq. “ipno-s” – gjumë, dhe perëndia greke e gjumit Hipnos) është një gjëndje e hamendësuar e ndërgjegjes së ndryshuar dhe karakterizohet nga një sugjestionimshmëri të lartë. Hipnoza ka të bëjë me krijimin...

Qka eshte Harresa ? 0

Qka eshte Harresa ?

Faktor i kundërt por njësoj i rëndësishëm në proçesin e të kujtuarit është proçesi i harresës. Ndonjëherë ne kujtojmë gjëra që na kanë ndodhur kur kemi qënë fëmijë, ndërsa herë të tjera harrojmë gjëra...

Qka eshte Gezimi ? 0

Qka eshte Gezimi ?

Gëzimi përkufizohet si ndjenjë kënaqësie që kemi kur arrijmë të plotësojmë një dëshirë, një punë a detyrë ose kur jetojmë në një mjedis të këndshëm; gjendje e gëzueshme; kund. hidhërim. Gëzim i madh (i...

Qka eshte Gjumi ? 0

Qka eshte Gjumi ?

Gjumi është një gjëndje e natyrshme pushimi i rregullt trupor. Fenomen universal i vëzhguar tek të gjithë gjitarët, zogjtë dhe peshqit. Gjumi është e kundërta e zgjimit. Gjumi nuk është një gjendje e pavetëdijshme,...

Qka eshte Emocioni ? 0

Qka eshte Emocioni ?

Emocioni (lat. ex – jashtë ; motio – lëvizje ; emocion – nxitje) është një shtytje nervore që shkakton një organizëm të veprojë. Emocioni është një gjëndje mendore e fuqishme dhe e pandërgjegjshme që...