Category: Ed.Muzikore

Qka eshte Muzika barok ? 0

Qka eshte Muzika barok ?

Muzika barok përshkruan një periudhë ose stilin e muzikës klasike evropiane shtrirë përafërsisht nga 1600 në 1750.[1] Kjo epokë është thënë për të filluar në muzikë pas Rilindjes dhe u pasua nga epokë muzikë...

Qka eshte Sonata ? 0

Qka eshte Sonata ?

Sonata është pjesë e muzikës e cila studion tingujt në forme notale (të instrumentalizuara). Sonatat i kanë shkruajtur shumë kompozitor si : Volfgang Amadeus Mocart, Ludwig van Beethoven.

Qka eshte Kantata ? 0

Qka eshte Kantata ?

Kantata është pjesë muzikore me karakter solemn, që këndohet nga një këngëtar a nga disa këngëtarë ose kori, të shoqëruar nga orkestra ; këngë korale solemne ; teksti i kësaj pjese muzikore [1]. Po...

Qka eshte Karaoke ? 0

Qka eshte Karaoke ?

Karaoke është një fenomen muzikor i shpërndarë në të gjithë botën, sidomos rreth viteve ’80. Emri i saj vjen nga bashkimi i fjalëve japoneze kara (bosh) dhe oke (orkester).

Qka eshte Fizarmonika ? 0

Qka eshte Fizarmonika ?

Fizarmonika – një pajisje muzikore e ngritur më 1829 në Vjenë. Instrumenti i Harmonikave të përforcuara që krijonte akordet me pulla (deri 140 pulla) në bas (majtasë) ose anët përcjellëse që kishte tastierë të...

Qka eshte Ditirambi ? 0

Qka eshte Ditirambi ?

Ditirambi (nga greqishtja e lashtë: διθύραμϐος – dithúrambos) është këngë religjioze që këndohej në Greqinë antike nga kori i mashkujve dhe përcillej me flautë. Ditirambi, para se gjithash, i kushtohej Dionisit (Dionysos). Shumë shpejt...

Qka eshte Avazi ? 0

Qka eshte Avazi ?

Avazi (Nga osmanishtja: Avaz – zë, tingull) lloj melodie e këngëve popullore shqiptare që luhet me disa instrumente muzikore të caktara.

Qka eshte Bakllama ? 0

Qka eshte Bakllama ?

Bakllama është instrument muzikorë kordofon. Ky instrument është përdorur nga kolonialistet shqiptarë në Turqi në gjysmën e dytë të shekullit XIX. Nga këta është sjellur tek ne rreth viteve 20-30 të shekullit XIX