Category: Biologji

Enzimet ne Biologji 2

Enzimet ne Biologji

Enzimet jane katalizatore ose biokatalizatore, te reaksioneve kimike qe d.m.th te substances, te cilat e ndryshojne shpejtesine e zhvillimit te reaksioneve kimike. Ne anen tjeter, katalize quhet vete dukuria e ndryshimit te shpejtesise se...

Proteinat 2

Proteinat

Proteinat jane komponime organike, makromolekulare te azotuara, te cilat me hidrolize japin aminoacide. Emri proteine per here te pare permendet ne vitin 1840. Kete emer e ka dhene Berzeliusi. Emri proteine rrjedh nga greqishtja...

0

Zbulohet Dinozauri me i madh ne bote!

Një specie e re dinosauri e zbuluar,  bën rex Tyrannosaurus të duket si një vogëlush. Gjigandi i tmerrshëm, i cili ishte i gjatë pak më shumë se një pishinë 25 metra dhe aq i...

0

Vitamina A

Vitamina A eshte e domosdoshme per rritje dhe pengon infektimin. Eshte e rendesishme edhe per pershtatshmerine e te te parit ne terr. Munegesa e kesaj vitamine shkakton terrin e pulave, sepse ne kete rast...

Levizja e materieve ushqyese 0

Levizja e materieve ushqyese

Karakteristike themelore e gjallesave eshte kembimi intensiv i materies dhe i energjise me ambientin e jashtem. Ky kembim behet neper sisteme membranore, te cilat e rethojne dhe e ruajne integritetin e sistemit te gjalle....

Uji ne organizmat e gjalle 0

Uji ne organizmat e gjalle

Organizmi i njeriut gjate dites liron 1.5-2 litra uje, me se shumti permes urines. Ky uje kompensohet me ujin qe merret me ushqim dhe pije, dhe me ujin e krijuar pas oksidimit te molekulave...

Cilat jane sistemet themelore per qelizen? 0

Cilat jane sistemet themelore per qelizen?

Nje qelize per ekzistuar duhet te kete tri sisteme kryesore, dhe ato jane:1. Sistemi i membranave2. Sistemi i cili e furnizon qelizen me energji.3. Sistemi i cili e siguron autoreproduksionin e qelizes.

Qka d.m.th fjala bakteriofagë? 0

Qka d.m.th fjala bakteriofagë?

Bakteriofagët jane viruse te cilet e infektojne bakterien, ose perndryshe mund te quajme edhe baktere ngrenes, edhepse ne realitet ato nuk bejne gje tjeter, perpos se e shkaterrojne qelizen bakteriale.

Cila eshte perberja e viruseve? 0

Cila eshte perberja e viruseve?

Viruset jane te perbera prej acidit nukleik (ADN ose ARN) dhe prej mbeshtjellesit te tyre Kapsidi i cili eshte me perberje proteinike.