Category: Astronomi

Qka jane asteroidet? 0

Qka jane asteroidet?

Asteroid quhen një mizëri trupash qe vertiten rreth Diellit sipas orbitash te perfshira kryesisht ndërmjet orbitave te Marsit dhe te Jupiterit.

Qka eshte teleskopi? 0

Qka eshte teleskopi?

Teleskopi është vegla më e rëndësishme në duart e astronomit. Me fjalë të thjeshta teleskopi, mbledh dhe fokuson rrezatimin elektromagnetik të trupave qiellorë. Teleskopët rritin madhësinë e dukshme të trupave qiellorë, së bashku me...

Qka eshte aurora polare? 0

Qka eshte aurora polare?

Aurora polare, e cila në varësi të hemisferës ndahet në boreale dhe australe. Bëhet fjalë për një dukuri natyrore që karakterizohet nga dalja e dritës gjatë natës, dhe shoqërohet nga një tingull i lehtë...

Qka eshte rruga e qumeshtit? 0

Qka eshte rruga e qumeshtit?

Rruga e Qumeshtit Rruga e Qumështit është galaktika që përmban Sistemin tonë Diellor. Ky emër rrjedh nga pamja e saj në formën e një vije të hollë që shkëlqen dhe që ka një aspekt “qumeshtor”. Rruga e Qumështit...

Qka eshte kometa? 0

Qka eshte kometa?

Kometa e Haleit Kometet ose yjet me bisht. Këta trupa qiellorë kanë pamjen e një bërthame me bisht të ndritshëm shumë të gjatë.

Si formohet vrima e zeze? 0

Si formohet vrima e zeze?

Ato formohen vetëm pas vdekjes se një ylli. Kanë një fushë gravitacionale shumë ta madhe.Kjo për shkak se një yll normal qofte ai xhuxh gjigant apo super gjigant ka një fushë gravitacionale të jashtëzakonshme...

Qka eshte vrima e zeze? 0

Qka eshte vrima e zeze?

Vrima e zezë është një trup qiellor jashtëzakonisht i dendur (i ngjeshur), me një tërheqje rëndesore aq të madhe dhe të fuqishme, saqë nuk lejon largimin e asgjëje, madje as dritës, nga “sipërfaqja” e...