Category: Analiza

Analiza e vepres Iliada dhe Odisea nga Homeri 0

Analiza e vepres Iliada dhe Odisea nga Homeri

Thuhet se Homeri ka qënë i verbër dhe mendohet që ai të ketë lindur në njërin nga qytetet e bregdetit Jon. Por, deri më sot nuk janë gjetur dokumenta të cilat vërtetojnë ndonjërën nga...

Referati i vepres Komedia Hyjnore nga Dante Aligeri 0

Referati i vepres Komedia Hyjnore nga Dante Aligeri

Komedia Hyjnore është vepër e poetit, shkrimtarit dhe politikanit italian Dante Aligieri. Vepra paraqet një alegori epike trekëndëshe të shpirtit njerëzor dhe një përmendore, në të cilën me fantazinë e tij të mrekullueshme si...

Analizë për librin Lahuta e Malsisë Gjergj Fishta 0

Analizë për librin Lahuta e Malsisë Gjergj Fishta

“Lahuta e Malësisë”, me 30 këngë, rreth 17.000 vargje është quajtur nga shumë studiues “Iliada” shqiptare, është vlerësuar si i vetmi epos kombëtar i letërsisë sonë, madje edhe si epos i Ballkanit. Si vepër...

Analizë për librin Robinson Kruzo nga Daniel Defo 0

Analizë për librin Robinson Kruzo nga Daniel Defo

Permbajtja e vepres – Ky roman i Defo tregon nje gjendje tejet interesante . Ai pershkruan jeten e heroit te tij ”Robinson Kruzo” . – Robinson Kruzo lindi ne vitin 1632 ne ” New...

Analizë për librin Xha Gorioi nga Honore de Balzak 0

Analizë për librin Xha Gorioi nga Honore de Balzak

Ne kete veper Balzaku trajton nje teme me tematike shoqerore qe prek shtresat e uleta te popullesise qe si gjithmone lidershipit shteteror dhe aristokracis nuk i bene fare per to . Ngjarja vendoset ne...

Analizë për librin Bageti e Bujqesi nga Naim Frasheri 0

Analizë për librin Bageti e Bujqesi nga Naim Frasheri

Poema “Bagëtia e bujqësi” u botua më 1886. Është një nga veprat më të bukura e më të frymëzuara jo vetëm të Naimit, por edhe të krejt letërsisë së Rilindjes. Askush para Naimit nuk...

Analizë për librin Kështjella nga Ismajl Kadare 0

Analizë për librin Kështjella nga Ismajl Kadare

Ne vepren keshtjella behet fjal per luften e zhvilluar ne mes shqiptareve dhe turqve.Turqit qe tja marrin keshtjellen shqiptareve ishin munduar shum madje kishin propozuar qe te miqesoheshin mes vete mirpo nuk paten sukses....

Analizë për librin Historia e Skenderbeut – nga Naim Frasheri 0

Analizë për librin Historia e Skenderbeut – nga Naim Frasheri

Poema epike “Historia e Skënderbeut” u botua më 1898, dy vjet para vdekjes së Naimit. Kjo vepër e fundit që botoi ai, mbeti si testamenti i tij, sepse në të përmblodhi dhe shprehu me...

Analizë per librin Lulet e Verës të Naim Frashërit 0

Analizë per librin Lulet e Verës të Naim Frashërit

Këtë përmbledhje me poezi lirike Naimi e botoi më 1890. Aty ai shfaqet më i plotë si poet. Talenti i tij lirik shpërthen në një rreth të gjerë ndjenjash tepër të holla dhe mendimesh...