Zbulohet Dinozauri me i madh ne bote!

Një specie e re dinosauri e zbuluar,  bën rex Tyrannosaurus të duket si një vogëlush. Gjigandi i tmerrshëm, i cili ishte i gjatë pak më shumë se një pishinë 25 metra dhe aq i gjatë sa një ndërtesë dy-katëshe, peshonte rreth 59,000 kilogramë – më shumë se shtatë rexes T.. Dhe kafsha ishte ende në rritje, hulumtuesit raportuan më 4 shtator në “Raportet shkencore”.

Edhe pse krijesa kishte ngrënë bimë, madhësia e saj brutale dhe bishti trupmadh e bëri atë më të pranueshëm se çdo hamës të mishit. Ajo mund të ketë jetuar edhe deri në emrin e saj. E quajtur “Dreadnoughtus schrani” nga zbuluesit e saj, paleontologu Kenneth Lacovara i Universitetit Drexel në Filadelfia dhe kolegët e tij, ku emri i gjinisë së kafshës vjen nga fjala e vjetër “s’ka frikë nga asgjë.”

Dreadnoughtus ka jetuar 66.000.000-84.000.000 vjet më parë, gjatë periudhës së Vonë Kretak, në atë që është tani Argjentina. Kjo është kafsha më e madhe e tokës raportuar deri më sot. Hulumtuesit kanë nxjerrë dinosaurë tjerë masivë përpara, por mbetet fragmentare që atyre kafshëve të ju vlerësoheshin madhësitë e tyre të mëdha.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *