Vitamina A

Vitamina A eshte e domosdoshme per rritje dhe pengon infektimin. Eshte e rendesishme edhe per pershtatshmerine e te te parit ne terr. Munegesa e kesaj vitamine shkakton terrin e pulave, sepse ne kete rast nuk mund te sintetizohet pigmneti rodopsina, qe e ben pranimin e ngacmimeve te dites. Organizmi i njeriut e siguron permes ushqimit bimor ne forme te provitamines p.sh nga domatja, pemet (kajsia, pjeshka) mandej me mish (melqi, mish peshku), veze, qumesht dhe produkte qumeshti. Avitaminoza A mund te paraqitet te femijet te cilet ushqehen per nje kohe te gjate me amidon. Te te rriturit mund te paraqiten probleme me te parit, zvogelohet rezistenca e organizmit ndaj infektimeve etj.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *