Referati i veprës Të fala nga fshati - Sterjo Spasse

Ne kete lektyre behet fjale per nje djal i cili mori nje leter nga kryeqyteti. Ate leter ia kishte derguar nje djal i cili quhej Sokol i cili mesonte ne shkollen "Kristoforidhi". Aty shkruante se te dy ishin ne te njejten klase por jo ne nje shkoll dhe jo ne te njejtin vend.

Ai ia tegoi shokeve letren, ata mezi s'prisnin qe t'ua lexonte. Ishte shume i gezuar. I gjithë fshati ishte i interesuar per ate leter. Edhe xha Koroveshi e ndaloi rruges e me tha: -Te lumte o nipi i Stefanit, ke bere shoke edhe ne kryeqytet, te lumte. Mos harro ti shkruash te gjitha te mirat e fshatit. Nje dite tjeter Ylli i tregoni tegon sokolit per familjen e tij. Babai i Yllit quhet Jani Tokollari, kurse nena e Yllit quhej Elena apo Lenke siq e therriste gjyshi. Ylli nuk kishte as moter as vella. Sokoli donte te dinte me shum per babain e Yllit, por babai iYllit nuk ishte me, ai kishte renur deshmor gjatë luftes. Jani ishte nder partizanet e pare te fshatit Kallamas. Ate e quanin "Jani partizani". Kur lindi Ylli, Jani dergoi nje leter qe thoshte se djalin e sapolindur ta quanin Ylli. Nje dite tjeter Ylli i tregoi per legjenden e liqenit. Nje nene kishte 5 femije djali i  saj i madh quhej Gjokë , prandaj Gjokes i ra barra qe te dilte te punonte. Ate e punesoi prifti qe tia kulloste delet. Nje dite duke shkuar ne shtepi Gjokes i ra buka ne lumë dhe q'tu bente vellezerve por nena e kishte gjetur gjanten me buke dhe Gjoka u gezua shume. Nje nate Gjoka degjoi ne ze te quditshem qe te therrte nje dash te priftit dhe ta hidhte ne lume dhe ti thoshte nenes te dilte ta merrte, edhe prifti e dinte se do ti ndodhte diqka dhe bashke me dashin e hodhi ne lume dhe  nena  u merakos shum.